Przepis na idealny chleb z mąki gryczanej

Postanowiłam własnoręcznie upiec chleb. Najważniejszym jego składnikiem jest mąka, więc nie mogłam wybrać pierwszej lepszej. Sporo czasu spędziłam w jednym markecie, aby znaleźć odpowiednie składniki i właściwy typ mąki. Z zasłyszanych opinii dowiedziałam się, że dużo ludzi poleca mąki marki Melvit.

Własny chleb z najlepszej mąki gryczanej

mąka gryczana melvitRodzajów mąk jest na rynku od groma. Każda jeszcze produkowana jest przez bardzo dużą ilość producentów. Wybierając się na zakupy z chęcią kupna tej najlepszej, nierzadko idzie spędzić pod właściwą półką sklepową kilka, do nawet kilkunastu minut. Wydawać by się mogło, że mąka to mąka i każda powinna być taka sama. Od dziś wiem, że do wypieku świeżego chlebka najlepsza jest mąka gryczana Melvit. Produkowana jest ona z ziaren gryki i posiada charakterystyczny smak. Najchętniej sięgają po nią osoby bardzo aktywne fizycznie oraz osoby, które nie jedzą mięsa, ponieważ bogata jest ona w wartościowe i łatwo przyswajalne białko. Z taką mąką i wieloma innymi potrzebnymi składnikami, jak skrobia, siemię lniane, drożdże, sól czy woda możemy stworzyć smakowity chleb, całkowicie własnej produkcji. Mimo wszystko gotowy wypiek jest pulchny i nie czuć w nim gryki. Jest to idealny przepis dla osób, które chcą zrobić swój własny chlebek szybko i prosto. Nie ma takiego posmaku gryki, jak w chlebie stworzonym z kaszy gryczanej, na który to przepis odkryłam bardzo niedawno. Teraz dzięki mące marki Melvit będę częściej robić swój własny chleb, ponieważ zasmakował on nie tylko mnie, ale i moim bliskim. Mama już upomina się, abym wysłała jej cały przepis.

Piekąc i gotując bardzo ważna jest jakość wykorzystywanych składników. Wybierając odpowiednie i najlepsze marki możemy być pewni, że nasze przygotowane wypieki i potrawy będą smakowite oraz na długo zapadną w pamięci wszystkich, którzy ich posmakowali.