Gastronomia i ubranie robocze

Praca w gastronomii niestety wymaga noszenia specjalnego uniformu. Podstawą jest oczywiście kitel gastronomiczny, który wykonany jest ze specjalnego materiału. Taki materiał ma ochraniać pracownika. Powinien on być wykonany w taki sposób, aby wszelkie zabrudzenia szybko z niego schodziły. Poza tym powinien się łatwo prasować.

Jakie ubranie dla gastronomii?

czepek gastronomicznyMówiąc o ubraniu roboczym kucharza, czy pomocy kuchennej, należy wspomnieć o bardzo ważnym elemencie. Chodzi tutaj o czepek gastronomiczny. Taki czepek nie tylko chroni nasze włosy, ale także sprawia, że nie dostaną się one do potraw. Czepki mogą być różne i wszystko zależy od naszych upodobań. Ważne jest, aby nasze włosy były w nich bezpieczne i nie uległy np. podpaleniu w momencie, gdy zbliżymy się do ognia. Odzież robocza to bardzo ważny element, który jest gwarancją dopuszczenia do pracy. Na odzież roboczą zwraca uwagę także sanepid, gdy przychodzi na kontrolę. Czepek gastronomiczny muszą nosić także pracujący na stoiskach gastronomicznych w sklepach. Jeśli chodzi o ceny odzieży roboczej przeznaczonej specjalnie dla gastronomii, to mamy do czynienia z różnymi półkami cenowymi. Wszystko zależy również od tego, czy ma to być odzież dla pomocy kuchennej, czy dla szefa kuchni. Często spotykaną różnicą jest właśnie nakrycie głowy. Mówiąc o odzieży roboczej, stosowanej w gastronomii, nie zapominajmy także o obuwiu. Musi ona mieć koniecznie gumową powierzchnię. Taka powierzchnia zapobiegnie poślizgnięciom, a także w nagłych wypadkach zabezpieczy przed porażeniem prądem. Poza tym gumowe obuwie szybko wysycha i jest łatwe do wyczyszczenia.

Wiele zawodów zmusza do noszenia specjalnej odzieży roboczej. Jeśli pracujemy w gastronomii, to również musimy liczyć się z koniecznością noszenia specjalnej odzieży. Jest to warunek, który należy spełnić, aby być dopuszczonym do pracy. Poza tym odzież robocza zapewnia nam również bezpieczeństwo.