Dobra mąka bezglutenowa

Kiedyś celiakia była mało znaną chorobą, która dotyka około jeden procent populacji Europejczyków. Osoby z tych schorzeniem nie mogą spożywać produktów z zawartością glutenu, ponieważ wywołuje to nieprzyjemne skutki. Takim osobom zalecana jest dieta bezglutenowa.

Rodzaje mąk bezglutenowych

mąka bezglutenowaNie jest łatwo unikać glutenu, ponieważ znajduje się on w bardzo wielu produktach spożywczych. Głównym jego źródłem jest pszenica i jej odmiany, żyto, czy jęczmień. Ale to nie wszystko, ponieważ gluten jest często dodawany do wielu produktów w celu poprawy konsystencji, smaku, czy nawet zapachu. Wiele osób, które chorują na tą chorobę, albo wykazują nietolerancję pokarmową na ten składnik, wybierają mąkę bezglutenową, z której samodzielnie wykonują naleśniki, pierogi, kluski, czy nawet wypieki. Na rynku znajduje się niejedna mąka bezglutenowa, która naturalnie nie zawiera glutenu i jest to na przykład mąka kukurydziana, kokosowa, migdałowa, ryżowa, czy gryczana. W sprzedaży znajdziemy także makarony wykonane z mąki bezglutenowej, ciasteczka, czy wszelkie produkty, którymi można zastąpić klasyczne potrawy przygotowane z mąki glutenowej. Ważne przy stosowaniu takiej mąki jest pamiętanie, że gluten umożliwia połączenie się składników w gęstą klejącą masę, a jego brak na to nie pozwala. Oczywiście do wszystkiego można się przyzwyczaić i można mieszać różne mąki, ponieważ nie każda bezglutenowa nie będzie tworzyć klejącej masy. Mąki bez glutenu często są bardziej wartościowe niż zwykła pszenna jaką większość ludzi stosuje.

W dzisiejszych czasach mąkę bezglutenową kupimy w każdym sklepie spożywczym i nikogo nie dziwi jej zakup. Wiele osób korzysta z niej z własnego wyboru, ponieważ docenia jej cenne właściwości zdrowotne. Taka mąka nie jest przetworzona i może być szeroko wykorzystywana.